2017. június 29., csütörtök

I. Hírnév, Siker, Csillogás - és ami mögötte van.

Sziasztok!
Ezúttal egy olyan dologgal jöttem, amit nem hittem volna, hogy valaha is fogok csinálni. Ez pedig egy K-pop iparról szóló interjúnak a magyar fordítása! Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én szeretek minél több dolgot megtudni arról, hogy igazából milyen is a kedvenceim élete, és hogy min mennek keresztül... Hiszen nagyvonalakban mindenki tudja, igazából ez egy szörnyű ipar.
Amikor megtaláltam ezt az interjút a Tahiti egyik ex-tagjával, Sarah-val, és elolvastam, azonnal úgy döntöttem, hogy életemben először lefordítok valamit és megosztom a magyar kpopperekkel is. Szerintem ez egy olyan téma, amiről tudnia kell a rajongóknak, és nem csak a nagyszerű dolgokat kell észrevenni, mert sajnos EZ IS RÉSZE ennek az iparnak.
A közeli jövőben lesz még egy interjú, amit lefordítok ugyan erről a témáról, ugyan erről az oldalról. Annyi különbséggel, hogy a következő interjúban az alany nem Sarah, hanem a mára már feloszlatott ChoColat egyik tagjával Melanie-vel a középpontban.


Az eredeti interjút ITT találhatjátok!

-----------------------------------------------------------------------------------------

Üdv olvasók egy újabb epizódjában a...

 interviewss

Ez alkalommal a Kpopalypse interjú alanya Sarah Wolfgang, korábban a Tahiti nevű K-pop lánybanda tagja.

Pár hónapja, Sarah Wolfgang Reddit (közösségi oldal) ”Kérdezz Tőlem Bármit” posztja felkeltette a figyelmem. Sarah (más néven HanHee) a Tahiti tagja volt a csapat még trainee időszakában, de nem tudott velük maradni elég ideig ahhoz, hogy ő is debütálhasson. Sarah megnyílása a Tahitivel töltött idejéről üdítően őszinte és nyílt volt.

Következtetések, amiket már saját tapasztalatból is levontam:
·        A Training egy K-pop csapatban ténylegesen nehéz munka, el sem tudod képzelni mennyire.
·        A pénzelosztás szörnyű az előadóknak
·        Majdnem mindenki, aki idol átesett plasztikai műtéten
·        A bandáknak elkerülhetetlenül vannak belső konfliktusaik és tagjaik, akiket kiközösítenek.
·        Az idol diéták szarok, főleg a nagyobbak (nos, talán a kisebbek - a nagyobbak túlságosan hizlalhatnak)

Azt gondoltam "végre valaki, aki nem fél elmondani, hogy hogyan is működik valójában, ez a személy valószínűleg csodás interjú alany lenne", és volt is néhány extra kérdésem, úgyhogy felvettem vele a kapcsolatot és e-mailezéssel töltöttük a következő pár hónapot, ahol a saját szemlélete, a Tahiti és maga a K-pop általánosságban volt a téma. Élvezzétek!

Szia! Hogy vagy? Válaszolj annyi és olyan pici részletekben, ahogy csak tudsz.
Jól vagyok. Nemrég költöztem LA-be, és bár az élet jelenpillanatban sokkal nehezebb, ez egy olyan tapasztalat, amit sose szerezhettem volna meg másképpen.

Jó ezt hallani! Milyen értelemben találod az életet nehezebbnek LA-ben, mint Koreában?
Korea egy csodás hely, hogy ott élj abban az esetben, hogyha a) rengeteg pénzed van, vagy b) van valami, amit nagyon jól csinálsz (pl.:  beszélsz angolul annyira, hogy taníthasd, underground tánc a megélhetésért). LA azért fogott ki rajtam, mert nehéz munkát találnom... nincs diploma – limitáltak munkalehetőségek.

Bárki, aki LA-ből olvas, segítsünk Sarah-nak! Írj munkalehetőségeket a komment szekcióba. 
Haha, köszi.

A folyamatról szeretnélek kérdezni, ami eljuttatott téged odáig, hogy egy K-pop csapat tagja légy. Mi volt az elsődleges késztetés arra, hogy belépj egy ilyen iparba?
Sohasem vágytam arra, hogy belépjek a K-pop iparba. Igazság szerint mindig is színésznő szerettem volna lenni. A színészkedést nagyon fiatalon kezdtem és mindig is a szenvedélyem volt. Először egy színészi melóra jelentkeztem az ügynökséghez. Ez később ahhoz vezetett, hogy leszerződtem az ügynökséggel, hogy a K-popot egyfajta ugrólécként használjuk a színészi karrieremhez.

Hogyan következett be az a változás, hogy színészkedés helyett az éneklést hajszoltad elsősorban?
Nem hiszem, hogy a változás olyan hamar következett be, amennyire valószínűleg kellett volna. Azért szerződtem az ügynökséggel, hogy felhasználjuk a K-popot, mint egy lépcsőfok, hogy bekerüljek Korea színész világába. Én, természetesen, félretettem a színészkedést, hogy a K-pop karrieremre koncentráljak. Egészen addig nem realizálódott bennem igazán, hogy zenével akarok foglalkozni, míg el nem hagytam az ügynökséget.

Visszatekintve mit gondolsz mennyire realisztikus megoldás, a K-popot arra használni, hogy színész légy Koreában? Úgy látod, hogy másoknak bevált, vagy egyszerűen nem járható út csak azoknak, akik a magasabb szinteken vannak?
Szerintem eléggé lehetséges. A koreai szórakoztató iparnak semmi köze a tehetséghez. Amihez viszont igen az a) az ügynökséged tud, vagy nem tud fizetni azért, hogy támogassa a hírneved, promotáljon, vagy b) független attól, hogy nagy-e rád a kereslet, mert az ügynökséged már átesett az a) lépésen. Mármint, ott vannak ezek az alkalmi színészek/előadók, akik éveket töltenek a fényben (általában ügynökség nélkül), akik lehetséges, hogy szörnyen tehetségesek... de az aktuális entertainment az, ami segít bárkinek is, hogy bármiféle reflektorfény érje.

sarah4
Sarah Wolfgang, a tréning alatt

Úgy tudom, hogy végül nem debütáltál a Tahitivel, de részt vettél egy szitkom stílusú valóságshowban a trainee időszak alatt. Letudnád írni milyen volt az az élmény?
Felvettem az első albumot, és félúton a készítés közben eljöttem. Azonban a valóságshow teljes felvételen részt vettem. Egyértelműen egyszer az életben féle élmény volt! Végig mentünk az egész procedúrán, onnantól kezdve hogy szuper korán keltünk, át a haj és smink készítésen, egészen addig hogy végre sorra kerüljünk a felvételre.

Eltudnád mondani az album felvételének menetét a tapasztalataid alapján?
Azzal kezdődött, hogy meghallgattunk egy zenei alapot a guide*-dal együtt felvéve. Sokszor meg kellett hallgatnunk, újra és újra. Pár héttel később megkaptuk a szöveget. Megtanultuk, és elvittek minket egy stúdióba. Mindegyikünk sorra került, hogy felvegye a részeket, amiket neki szántak. Hogyha valaki nem teljesített jól, akkor valaki más kapta az érintett sorokat... és így tovább.

A saját vokálodból mennyi végezte mégis a Tahiti féle dalok között, mint például a Tonight? Vagy rászinkronizált a többi lány?
Nem vagyok benne biztos, hogy mennyi került rá, hiszen sok hangot megváltoztattak.

Figyelemmel kíséred a Tahiti aktivitását mióta elhagytad a csapatot? Kíváncsiságból, nosztalgiából vagy bármi más miatt?
Sose éreztem nosztalgiát a csapat elhagyásával kapcsolatban. Úgy érzem egy remek tapasztalat volt. Ha újra meg kéne tennem, egyértelműen tudom, hogyan tenném második alkalommal.  Úgy érzem ez a tapasztalat megváltoztatott, mint személyt. Őszintén összetört többféle képen is, de rengeteg mindenre megtanított saját magamról.

Tisztában vagy a jelenlegi zenei tevékenységeikkel?
Néha látok friss infókat a Twitteremen. Még mindig twitter barát vagyok sokukkal.

A következő kérdés halmaz nem veled, a bandával vagy az ügynökséggel kapcsolatos, hanem olyan dolgokkal, amiket megtapasztalhattál a trainee időszak alatt. Először is, mit gondolsz mi a legnagyobb tévedése a K-pop világáról egy olyan személynek, aki épp csak belép egy ügynökségbe? 
Rengeteg dolog történik zárt falak mögött... Nehéz mindent megérteni anélkül, hogy ténylegesen átmenne rajta az embert. Úgy gondolom rengeteg ember legnagyobb félreértése, hogy a dolgok majd simán alakulnak. Habár a kemény munka egyértelműen olyan dolog, amire mindenki számít, mégis a valóság felülmúlja bárki elképzelését.

sarah5
Sarah Wolfgang, a tréning alatt 

Sokat hallani arról, hogy az előadók túl vannak hajszolva, hogy némelyikük csak két órát alszik éjszakánként. Úgy érzed, hogy ezt a helyzetet a csapatok tagjai gyakran megtapasztalják?
Szerintem ez minden ügynökségnél eltérő. Nem mondom biztosra, de néhány dolog szándékosan van felfújva, hogy tetszetős legyen a hírekben. Én összesen egy napot tudhatok magam mögött, amikor egyáltalán nem aludtunk (a két napos folyamatos MTV forgatás miatt). De a napok többségén akar néggyel több óra alvásra is lehetőségünk volt, attól függően, hogyan alakult a programunk/beosztásunk.

Van egy dolog, ami nagyon érdekel az Idolokkal kapcsolatban, amiről ritkán hallani; ez pedig a drog használat. Most nem csak az illegális, szórakozásra használt drogokra gondolok, hanem a legális, teljesítmény-fokozó drogokra is. Tudom személyes tapasztalatból, hogy a nyugati zenei világban a drogok mindenhol ott vannak. Nem kifejezetten a te bandádról kérdezlek, hanem hogy hallottál-e erről bármit is az iparban töltött időd alatt. Szerinted Koreában más a helyezhet, vagy jobban hasonlít a nyugati példára, mint azt az emberek gondolnák?
Mindenféle drog illegális Koreában. Tudomásom szerint nagyon nehéz szembe kerülni ilyenekkel. És hogyha még elég szerencsés is vagy... nagyon sokba kerülnek. Hallottam bizonyos K-pop csapatok droghasználatáról (kizárólag a Medián keresztül), de sohasem tapasztaltam meg első kézből.

Amikor valaki tréning alatt áll, mennyi saját tulajdonotok van valójában? Dolgok, mint például a ruhák a sajátjaitok vagy minden az ügynökség tulajdona?
Amikor először beköltöztem a dormba, két nagy bőröndöt vittem és a laptopom. Telepakoltam a bőröndöm ruhákkal és néhány tankönyvvel, mert akkoriban online kurzuson vettem részt.

Ha ismernél valakit, aki azon lenne, hogy belépjen a K-pop iparba, milyen tanáccsal látnád el?
Akárkinek, aki beleszeretne csöppeni, azt a tanácsot adnám, hogy ne tegye. Azt mondanám, hogy inkább válasszák a hosszabb utat... Először próbálkozzanak az underground zenével Koreában (hogyha nagyon beakarnak kerülni a Koreai iparba), és küzdjék fel magukat a célig. Ez elfogja árulni, hogy a) igazán zenét szeretnél csinálni (mert nehéz underground előadónak lenni), és b) elég erős vagy-e, hogy kitarts mellette. Ez az iparág romlott. Hogyha nem vagy felkészülve - felfog emészteni. 

Tekintve a média beállítását arról, hogy milyen az élete az idol csapatoknak, mik azok a dolgok, amiket a K-pop média eltalált? Másrészt viszont mi az, amit a legtöbbször mutatnak be szörnyen rosszul?
Szerintem a legnagyobb dolog, amit rosszul tálalnak, azaz hogy az élet, mint K-pop előadó, vagy szimplán, mint trainee szuper ragyogó. De egyáltalán nem lesz káprázatos, amíg körülbelül négy éve része nem vagy... Viszont amiben igazuk van azaz, hogy a kpop művészek (még így is, hogy nem szeretem őket művésznek hívni) szörnyen keményen dolgoznak azért, hogy felléphessenek.

Nyilvánvalóan a K-pop előadók nem művészek. Inkább úgy írnám körül őket, mint egyfajta bemutatócsoport, akik egy, vagy több személy elképzeléseit hivatottak látvánnyá alakítani a színpadon. A különbséget úgy írnám le, mint a kőműves és az építész között.
Pontosan!

Akkor ez egy helytálló meglátás?
Az egyetlen különböző dolog az lenne, hogyha egy épületről beszélünk, akkor az építész kapja a legtöbb elismerést. Viszont a K-popnál a csapat kapja azt.

Volt bármilyen lehetőség, hogy részt vegyél a dolgok művészi oldalán?
Számomra semmi. A legtöbb óra, amit kaptam az tánccal kapcsolatos volt... és ott is kaptunk egy koreográfiát, amit meg kellett tanulnunk lépésről lépésre... aztán előadni lépésről lépésre.

Gondolod, hogy csak az a lényeges melyik ügynökség alatt vagy Trainee, vagy esetleg más is közrejátszik? 
Ismerek néhány ügynökséget, amik lehetőséget kínálnak a Trainee-knek arra, hogy megtanuljanak zenét szerezni. Szerintem ez nagyszerű! Így a Trainee-knek esélyük van arra, hogy megmutassák a művészi adottságaikat.

Mennyire vannak tisztában a Trainee-k a véleményekkel és pletykákkal, amik terjengnek cégen kívül a médiában, míg a tréning időszakot töltik?
A trainee-k nagyreszt... elvannak vágva a külső világtól - nincs telefon, nincs internet.

Tapasztalataid szerint, a kommenteket a publikumtól vagy/és fanoktol a cikkekhez kapcsolódóan figyelemmel kísérik és/vagy fontosnak tartják az előadók vagy az ügynökségek? Mennyire van befolyásuk az ilyen kommenteknek?
Nem vagyok biztos benne, de szerintem az ügynökségek komolyan veszik a tanácsokat és kommenteket, hogy fejlesszék a csapatot.

A fellépők kapnak bármiféle oktatást arról, hogyan kerüljék el a problémás viselkedést vagy az összetűzést keltő kijelentéseket/véleményeket? Esetleg "kulturális érzékenység" tréninget azért, hogy elbánjanak a külföldi médiával vagy rajongókkal?
Úgy gondolom ez nagyban függ az ügynökségtől. Sose kaptam semmilyen órát arról, hogyan birkózzak meg a médiával/rajongókkal más országban. Szerintem amilyen sokféle most a K-pop, a kulturális érzékenységet a tagok is megoldják egymás között.

Tudom, hogy nem szereted a K-popot zeneileg. Nevezd meg néhány olyan kedvenc előadód, akik inspirálnak vagy akiknek élvezed a munkájukat - bármilyen műfaj lehet.
Szeretem a Jazzhop-ot. A kedvenc előadóim [Nem tudom itt a művészt kellene-e használnom – Minrigó xX] közé tartozik Kero One, Nujabes, Shirosky, Re:Plus, és DJ Okiwari.

sarah1
Sarah Wolfgang, a tréning alatt 

Tisztában vagyok vele, hogy a K-pop trainee-k és az új csapatok nem keresnek valami sok pénzt, és hogy sok tartozásba keverednek. Hallottam emberekről, akik másodállásban dolgoztak, csak azért, hogy boldoguljanak. Találkoztál vagy hallottál emberekről  akiknek a tanórák mellett fel kellett venni extra melót azért, hogy legyen egy kis keresetük? Ha igen, milyen munka volt ez, egyáltalán hogyan volt rá idejük?
Nagyon sokszor a tanórán kívüli tevékenységek nem engedélyezettek. Személy szerint én még sosem hallottam senkiről, aki másodállásban dolgozott volna.

"Szülői nyomás" - sokszor hivatkoznak rá az emberek, azért hogy elhagyják az idol csapatokat még az első frázisokban, és látszólag jó okkal teszik ezt. Véleményed szerint a szülők tisztában vannak azzal, hogy milyen életet élnek a lányaik, fiaik, mint trainee vagy mint a tagja egy fiatal, ismeretlen csapatnak? Esetleg a rózsaszín köd elhomályosítja a látásukat?
Úgy hiszem nagyon sok Trainee és a szüleik nincsenek tisztában azzal, hogy mi játszódik le a színfalak mögött. Sokszor, amikor a szülők a zenélés ellen vannak, az azért történik, mert igazából magával a művészettel van problémájuk. Tudják, hogy az esélyek gyengék, és az értékes tanulásra szánható idő vesztegetése nem egy olyan dolog, amit látni szeretnének a gyerekük részéről.

Az ügynökségek felvesznek olyan embereket, akik egyensúlyt akarnak teremteni a Trainee élet es a külső tevékenységek, mint például a tanulás között, vagy ezeknek az egyéneknek egyáltalán nincs esélyük és átnéznek rajtuk, egy olyan érdekében, aki elkötelezetten csak idol akar lenni?
Egyértelműen valaki, aki nagyobb mértékben elkötelezett. A tréning hogy idol legyen valaki huszonnégy órás meló. Az ügynökségek nagy része nem akar olyat, aki fél lábbal még a tanulást részesíti előnyben. Valójában nekem is fel kellett adnom az iskolát, és úgy döntöttem, hogy a GED* elegendő lesz, mint ahogy sok másik diák is teszi.

Szerinted az ügynökségek miért hangoztatják ennyire az alázatot? 
Szerintem azért várják el tőlünk, hogy alázatosak legyünk, mert rengeteg ember az iparágban nem az. Azt akarták, hogy tudjuk hogyan legyünk alázatosak, mielőtt rájöhettünk volna, hogy igazából mi csak a szarok vagyunk (bocsánat a nyelvezetért, de ez volt az egyetlen módja, hogy rendesen kifejezzem ezt).

Mit gondolsz az ügynökségek miért szigetelik el a Trainee-ket a külső világtól olyan nagymértékben? Milyen előnyt szolgál ez nekik?
Úgy gondolom azért, mert meg akarjak védeni őket a negatív nyilvánosságtól és malőröktől.

Miért döntöttel úgy, hogy tartasz a Redditen egy ”Kérdez Tőlem Bármit” eseményt?
Azért akartam megcsinálni, hogy őszinte legyek magammal és a netes közösséggel. Ez egy annyira rejtett téma, amit olyan kevesen ismernek, és örültem, hogy kissé rávilágíthattam a témára.

Köszönöm, hogy elvállaltad az interjút, Igazan értékelem!
Nincs mit!

Hogyha bármi van, amit meg szeretnél osztani az olvasóimmal az élményeidről vagy az iparról, kérlek, tedd meg!
Habár rengeteg idol keményen dolgozik, hogy az előadásuk csodás legyen... sok dal mögött nagyszerű szerzők és koreográfusok állnak, akik még keményebben dolgoznak, hogy mindezt összhangba hozzák. Őszintén úgy érzem, hogy egy igazi rajongónak jobban kéne arra koncentrálni, hogy minden szempontból támogatja egy idol csapat zenéjét - inkább, minthogy csak magát az Idolt. Továbbá az ipar túlmutat a csicsán és csillogáson. Ne hagyd magad becsapni azzal, amit a TV-ben látsz!

sarah6
Sarah Wolfgang, 2014 Augusztusa 

Ez volt minden a jelenlegi epizód Kpopalypse interjúnkból!
Ismersz vagy ismertél valakit, aki a K-pop világával foglakozik, és szívesen adna interjút? Hogyha igen, akkor lépj velem kapcsolatba!


-----------------------------------------------------------------------------------------

*általában értelmetlen szöveg, amivel reprezentálják, hogy később hogyan kell felénekelniük a dalt
*a minimum követelmény, ahhoz, hogy valaki le érettségizzen, vagyis ez a lényege

Immár a végére is értünk az interjúnak. Remélem tetszett nektek, és hogy a következő interjút is szívesen olvassátok majd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése